Standardy wyżywienia hotelowego

Wyżywienie hotelowe nie jest jednolitym elementem usługi. Jego rodzaj jest zależny od standardu pobytu, czyli dokładniej od ceny. Istotny jest również poziom hotelu, który bezpośrednio wpływa na jakość potraw w nim serwowanych. Czynnikiem niezwiązanym ściśle z funkcjonowaniem hotelu są regionalne zwyczaje. Narzucają one w pewien sposób rodzaje oferowanej kuchni.

Wyróżnia się kilka sposobów podawania jedzenia przez hotelową obsługę. Najpopularniejszą jest z pewnością szwedzki stół. To bardzo wygodna forma serwowania drobnych przekąsek oraz większych dań (jeśli taki jest rodzaj pobytu). Bufet znajduje się zazwyczaj w głównej sali obiektu. Ma charakter samoobsługowy. Gość wybiera spośród kilkunastu potraw, przygotowanych przez hotelowych kucharzy. Jedzenie zmienia się w zależności od pory dnia (śniadanie, przekąski, dania główne, dodatki).

Bardzo często w hotelach oferowane jest śniadanie kontynentalne. Najbardziej popularne jest w krajach Śródziemnomorskich oraz w Stanach Zjednoczonych. Składa się ono głównie z herbaty i kawy, a do tego gość hotelu dostaje pieczywo, masło, dżem. Niekiedy również w do tego rodzaju śniadaniach podawane są ser oraz wędlina.

Natomiast turyści przebywający w Wielkiej Brytanii otrzymają typowe śniadanie angielskie. Zdecydowanie mniej dietetyczne niż amerykański odpowiednik. Posiłek ten to sok bądź płatki owsiane, grzanki, masło, dżem, filiżanka kawy lub herbaty oraz jaja smażone na bekonie i ryby.

W hotelu można również zamówić jedzenie korzystając z restauracyjnego menu. Posiłki „a’la carte mają zadowolić wszystkich klientów, dlatego ich wybór jest duży i bardzo różnorodny. W karcie zawsze znajduje się kilka rodzajów dań z mięsa oraz ryb, potrawy typowo wegetariańskie oraz zupy i desery. Ostateczny wygląd menu zależy jednak od właścicieli obiektu hotelowego.

Potencjalni klienci mogą mieć problem z rozszyfrowanie skrótów, które pojawiają się przy danych ofertach. Należy zapamiętać, że litery RR, OB lub OV sugerują, że w tej opcji nie ma wyżywienia, a jedynie nocleg. Popularne BB (ang. bed & breakfast) to nic innego jak nocleg ze śniadaniem. Kolejne oznaczanie – HB oznacza dwa posiłki w ciągu dnia. Natomiast FB – 3 posiłki. Najbardziej rozwinięty poziom wyżywienia znajduje się w opcji All Inclusive, który składa się z trzech posiłków (śniadanie, obiad, kolacja), przekąsek i lokalnych trunków. Najwyższym standardem jest jednak Ultra All Inclusive, stosunkowo nowa opcja, gdzie w cenie pobytu jest również importowany alkohol.